Adóoptimalizálás

Az adóoptimalizás sokak számára egyet jelent az adócsalással, ugyanakkor szó sincs illegális tevékenységről. Az adóoptimalizálás a hazai és külföldi adójogszabályok által biztosított törvényes lehetőségek kihasználásával, a fizetendő adó mértékének a minimalizálását jelenti.

Az angol offshore kifejezés, parttól távol fekvőt, illetve part mentit jelent. Az offshore cég olyan vállalkozás, amelyik a bejegyzése szerinti országban nem végezhet semmiféle gazdasági tevékenységet, üzleti aktivitása szerint itt külföldinek minősül. Az offshore cég ugyanakkor a bejegyzés szerinti ország adójogszabályai szerint adózik, így az offshore cég szempontjából azok az államok a legkedvezőbbek, amelyeket tax haven-nek, magyarul adóparadicsomnak nevezünk. Azokat az államokat sorolják ide, amelyek az offshore cég alapítása számára különösen kedvező feltételeket biztosítanak. Ezek az országok is többféle csoportba sorolhatók:

No tax haven: semmilyen adó nincs a Bahamákon, Bermudán, a Brit Virgin-szigeteken, a Kajmán szigeteken, Gibraltáron, a Marshall-, illetve a Seychelles-szigeteken, vagy a Dominikai Köztársaságban.

Zero tax haven: nulla az adó a külföldi jövedelmekre Hong Kongban, Írországban, vagy Szingapúrban.

Low-tax haven: alacsony az adó Cipruson, Dubaiban, Máltán, Svájcban, vagy Lichtensteinben. (Van egy negyedik csoport is, alacsony adóval, ahova az USA tartozik.)

Az adóparadicsom országai bevételeikhez nem az adózás révén (kivéve a lowtax országokat), hanem könyvelési, cégalapítási, számlavezetési, könyvvizsgálói és egyéb szolgáltatási díjak révén jutnak. Ennek megfelelően elengedhetetlen a minimális bürokrácia, a diszkréció, a biztonság és a rugalmasság. Nincs vita, nincs kockázat, hiszen az offshore cégek a befogadó országban semmilyen gazdasági tevékenységet nem végezhetnek.

Egy offshore cégből többféleképpen is lehet hasznot húzni. A legfontosabb haszon a törvényes adókerülés, ezen belül is elsősorban a nyereség-, illetve az osztalékadó csökkentése.