Mi az az offshore?


Az offshore szó jelentése parttól távol fekvő, illetve partmenti. Egy olyan vállalkozásról van szó, amely a bejegyzése szerinti országban nem végez gazdasági tevékenységet, üzleti aktivitása alapján külföldinek minősül.

Az adóparadicsom helyszíneken bejegyzett offshore vállalatok esetében társasági adó egyáltalán nincs, a vállalatoknak csak egy nagyon alacsony fix összegű adót kell fizetniük évente.

A cégekre a cégbejegyzés helyszínétől függően vonatkozik beszámolási vagy közzétételi kötelezettség a tulajdonossal, igazgatókkal és a gazdálkodással kapcsolatban. Egyes helyszíneken valamilyen alapfokú könyvelést, letétet, igazgatótanácsot, számlavezetést, eredményességi jelentéseket, stb. megkövetelnek.

Az offshore tevékenység az adott helyszíneken zömmel ugyanolyan szabályozott jogterület, mint a cégjog más területei. Alapvetően az angolszász jog talaján alakult ki. Az offshore társaság lényegét a bejegyzés szerinti országában hatályos adójogszabályok határozzák meg, azaz azon adókörnyezet, amelyet adóparadicsomnak nevezünk. Adóparadicsomok azok az államok, illetve gazdasági szempontból önálló, de politikailag függő területek, amelyek az offshore cégalapítás számára különösen kedvező feltételeket biztosítanak, például:
  • Kedvező adózási feltételek
  • Minimális bürokrácia
  • Teljes diszkréció
  • Biztonság
  • Kiváló pénzügyi infrastruktúra