Svájc

wm_svajc

 

Az alpesi ország már a középkor végén is népszerű menedékhely volt a vagyonukat és életüket veszélyben érző jómódúak számára. Természetesen a Svájcban bejegyzett cégeket jelenleg is nagyon jól lehet a nemzetközi adótervezés során használni.

Svájc a nemzetközi adóoptimalizálás szempontjából talán a legoptimálisabb s legtöbbet nyújtó cégalapítás helyszín. Az alpesi ország nem számít klasszikus offshore helyszínnek mert itt – a fejlett világ valamennyi államához hasonlóan – hivatalos számviteli előírások, adóbevallási törvények vannak . Talán éppen ez az, ami vonzóvá teszi külföldiek számára, hiszen a nemzetközi üzleti életben a svájci székhely egyben a megbízható jelzőkkel is automatikusan társul. A vállalkozás megalapítása és fenntartása rendkívül egyszerű, az említett pozitívumok mellett érdemes még megemlíteni a nagyfokú politikai stabilitást , egy svájci cég világon bárhol elismerést érdemel presztízs értékét , a svájci cégalapításon keresztül megnyíló svájci és további piaci lehetőségeket , valamint a nemzetközileg ismert banki szolgáltatásokat és titoktartást. Kipróbált, megbízható pénzügyi infrastruktúra, bankszámla, hitelkártya, E-Banking kedvező áron.

A cégalapítás szabályozása Svájcban a német társasági jogon alapszik, így hasonlatosak a magyar előírásokhoz. Leggyakoribb társasági forma Svájcban a részvénytársaság (AG) melyben legalább 1 svájci állampolgársággal bír tulajdonos is kell. A korlátolt felelősségű társaság ( GmbH ) esetén elegendő , ha az egyik ügyvezető rendelkezik svájci lakóhellyel.

Svájc adózási rendszere rendkívül fejlett és kedvező. Svájcban bizonyos régiók ( kantonok ) kimondottan előnyös, vállalkozásbarát feltételeket támasztanak a társaságok számára . Érvnyes ez a jövedelem-, osztalék-, és a vagyoni típusú adónemekre is. A svájci társasági és személyi adókulcsok európai viszonylatban is a legalacsonyabbak közé tartozik. A svájci adórendszer jellemzője többek között , hogy a szövetségi adók ( állami adók ) csupán 8.5% -ot képviselnek a teljes adóteherből.